Standardul rasei Schipperke

ORIGINE: Belgia.

DATA DE PUBLICARE A STANDARDULUI VALID ORIGINAL: 25.03.2003.

UTILIZARE: caini de paza mici şi câini de companie.

CLASIFICARE FCI: Grupa 1 Caine de turma (ovine si bovine) (cu excepţia câinilor de cireada elvetieni).

Secţiunea 1 Ciobanesc.

Fara proba de lucru.

SCURT ISTORIC: în dialectul Flemisch, Schipperke înseamnă «caine ciobanesc mic». Stramosul comun al cainilor de turma belgieni şi Schipperke a fost, probabil, un caine ciobanesc numit Leuvenaar, o rasa timpurie, un caine destul de mic şi negru.

Originile Schipperke: mergem înapoi in secolul 17. Pe la1960, Schipperke a fost cainele preferat al oamenilor muncii şi cismazilor din cartierul St.Gery din Bruxelles, care a folosit pentru a organiza concursuri pentru a scoate în evidenţă gulerele complicate lucrate din alamă cu care au impodobit câinii lor. Coada sa a fost complet andocata, o moda care pare să fi existat încă din secolul 15. Acesta era renumit ca fiind un captator de şoareci, şobolani, cartiţe şi alţi paraziţi. Schipperke a fost prezentat pentru prima dată în 1882 în oraşul Spa. A devenit la modă datorită reginei Marie-Henriette din Belgia. A fost introdus în Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii în 1887. Primul standard a fost elaborat în 1888 de către clubul crescatorilor de rasa, fondat în acel an, care este cel mai vechi club de rasa din Belgia. De-a lungul anilor mari eforturi au trebuit să fie făcute pentru a unifica acest standard. Într-adevăr, la acel moment nu a fost discuţia despre diferite varietati (soiuri_ care provin din Anvers, Louvain şi Bruxelles.

ASPECT GENERAL: lupoid. Schipperke este un caine ciobanesc de dimensiuni mici, dar foarte solid construit. Capul său este sub formă de pană, cu un craniu destul de bine dezvoltat, si un bot relativ scurt. Corpul său este bine echilibrat, scurt, destul de lat si indesat, dar membrele sale sunt bine osificate (osate). Blana sa ii este foarte caracteristica, deasa  şi cu parul drept, formând un guler, o coama, un volan şi un fel de fusta-pantaloni care ii dau conturul cu adevărat unic. Diferenţa dintre sexe este evidentă. Morfologia este simplă, caracteristicile sale ciobanesti şi temperamentale şi adăugand dimensiunile sale reduse, explica popularitatea sa mare, care se extinde mult dincolo de frontierele belgiene.

PROPORTII IMPORTANTE:

· inaltimea la greaban este egală cu lungimea corpului, prin urmare, aceasta este un caine construit patratos.

· pieptul vine pana jos la nivel cu coatele.

Botul · este cu siguranţă mai puţin lung decât jumătate din lungimea capului.

Comportament / Temperament: un excelent caine de paza mic, o alarmă excepţionala, explodand de vitalitate, distant cu strainii. Activ şi ocupat, agil, neobosit, mereu interesaţi de ceea ce se întâmplă în jurul lor, înclinat să muste dacă cineva se apropie obiectele care le-au fost date in paza, foarte blând cu copiii, mereu curios să ştie ce se întâmplă în spatele unei uşi închise sau în spatele unui obiect care este mutat, arătând reacţia sa printr-un latrat strident, coama sa ridicat şi zburlita. Este un caine curios care va vâna şobolani, cartite şi alţi paraziţi.

CAP: lupoid, sub formă de pană, dar nu prea lung şi suficient de lat pentru a se echilibra cu corpul. Sprâncenele şi oasele obrajilor sunt moderat arcuite. Tranziţia de la regiune la regiune craniană facial este vizibila, dar nu trebuie să fie prea pronunţata.

Regiunea craniana: o frunte destul de largă, îngustata spre ochi, usor rotunjita văzuta din profil. Liniile de sus ale craniului si botului sunt paralele.

Stop: pronunţat, dar nu exagerat.

REGIUNE FACIALA:

Nas: mic, cu pielea intotdeauna neagra.

Botul: conic spre nas; bine cizelat, nu prea lung, nu trunchiat; lungime de aproximativ 40 la suta din lungimea totala a capului; cu partea din fata ochilor rectilinie.

Buze: negru, strâns pe corp.

Maxilare / dinti: sănătoşi, dinti bine asezati. Muscatura in foarfeca. Muscatura în cleste este tolerata. Dentitie completa, conform formulei dentare. Lipsa de unul sau doi premolari 1 (1PM1 sau 2PM1) sau a unui premolar 2 (1PM2) este tolerata si molarii 3 (M3) nu sunt luati în considerare.

Obraji: curati; se intrepatrund pe nesimţite cu părţile laterale ale botului

Ochi: maro închis la culoare, mici, migdalaţi, nici scufundati nici proeminenti; ageri, plini de viaţă şi răutăciosi, pleoapele negre.

Urechi: erecte, foarte mici, subliniate, triunghiulare (pe cât posibil echilaterale), sezate sus, dar nu prea aproape una de cealalta si extrem de mobile.

Gatul: puternic, bine muscularizat, care pare foarte voluminos, din cauza parului abundent ca un volanas, de lungime medie, bine stabilit în umeri, bine construit şi mai lung (ianlt) atunci când câinele este atent, linia superioară fiind uşor arcuita.

CORPUL: scurt si lat, prin urmare indesat,  dar nu prea greoi sau voluminos. In mod ideal incapand  într-un pătrat, lungimea sa de la punctul umarului la punctul fesei, este de aproximativ egala cu inaltimea la greaban.

Linia spatelui: linia superioara a spatelui şi spinarea este dreapta şi ferma, de multe ori în creştere uşoară de la greaban la crupa.

Withers(ofilire, vestejire): foarte pronunţata şi părând cu atât mai mult din cauza coamei

Spate: scurt, drept si puternic.

Spinare: scurta, lata si puternica.

Crupa: scurta, larga şi orizontală; partea din spate a crupei şi anume joncţiunea între crupa şi punctul feselor este plăcut rotunjită, o formă cunoscut ca “târtiţă de porcusor de Guineea”.

Piept: lasat bine până la nivel cu coatele; lat în faţă şi, de asemenea, în spatele umerilor, având, prin urmare, un arc la coaste. Din profil, pieptul este proeminent.

Linia de dedesubt: sublinierea pieptului este bine lasata in jos, ajungând la coate, armonios şi uşor în creştere faţă de burtă, care are o linie moderata, nici cazuta nici ca a unui ogar de curse.

COADA: lipseste, dar daca nu a existat andocarea coada va fi lunga, lata la baza acesteia, se îngusteaza spre vârf şi ajunge cel puţin la punctul jaretului. În repaus, de preferinţă atârnând, vârful uşor curbat înapoi cu nivelul jaretului. Poate fi ridicată atunci când  cainele este în mişcare, în conformitate cu linia spatelui, dar de preferinţă nu mai mare decât aceasta. Asezarea cozii nu trebuie niciodată să distrugă linia crupei care trebuie să se imbine într-o rotunjime armoniaosa cu coapsa şi să dea impresia unei târtiţe de porcusor de Guineea. Coada incolacita este tolerate, dar nu este de dorit.

Membrele: bine osificate (osate) şi bine asezate sub corp.

Sfertul anterior:

Prezentare generală: Picioarele din fata sunt drepte privite din toate părţile şi sunt perfect paralele cand sunt privite din faţă; lungimea lor de la sol la cot este egală cu aproximativ jumătate din înălţimea la greabăn.

Umeri: lungi şi înclinati, cu un unghi normal la umăr.

Brate: lungi şi înclinate în mod adecvat.

Coate: puternice, nici de rasucite si nici in afară.

Antebrate: drepte, destul de bine departate atunci când este vazut din fata.

Carp (încheietura): Puternica si nu proeminenta.

Metacarp (Pastem): destul de scurt, din fata continua linia antebraţului. E cele mai multe ori vazute din profil sunt foarte uşor înclinate.

Labe: rotunde, mici, şi strânse (picioare de pisica), cu degetele arcuite, unghiile scurte, puternice, intotdeauna negre.

Sfertul posterior:

Prezentare generală: sferturile posterioare trebuie să fie situate sub corp şi să fie perfect pareleel când este privit din spate.

Coapse: lungi, foarte musculaose, părând chiar mai late decât sunt din cauza desimii fustei pantalon.

Genunchi (Graset): aproximativ în line cu şoldul; cu unghiul genunchiului normal.

Coapse inferioare: aproximativ aceeasi lungime ca si coapse.

Jaret: in unghi normal.

Metatars: destul de scurt, nu sunt de dorit pintenii.

Picioare: ca si cele din fata sau un pic mai lungi

MIŞCARE: mişcarea la trap este supla si ferma cu o intindere rezonabilă şi o bună tracţiune de spate, linia spatelui rămasa orizontală şi membrele se deplasează paralel; vazuta din faţă trebuie să fie în armonie cu mişcarea spatelui şi coatele nu trebuie să iasa in afara. La o viteza mai mare viteza membrele converg.

Pielea: stranta pe intregul corp

Roba:

Parul: blana este abundenta, deasa, dreapta si suficient de tare (intepatoare), cu o textura destul de fermă, prin urmare, uscat aşi rezistenta la atingere, formând o protectie excelenta, împreună cu substrat gros moale. Parul de pe urechi este foarte scurt, al fel s pe cap, pe partea din fata a picioarelor din fata, la jaret. Pe corp, parul este de lungime medie. În jurul gâtului parul este mult mai mult şi mai mult ridicat (zburlit), începând cu marginile exterioare ale urechilor, formand, mai ales la exemplarele de sex masculin, dar si la femele, un guler larg şi (părul lung în jurul gâtului, în smocuri pe fiecare parte), o foarte tipica "coamă" (păr lung pe partea de sus a gâtului, continuă pe greaban si chiar pe umeri) şi un volan (păr lung pe partea inferioară a gâtului şi pe piept, se întinde între membrele anterioare şi dispar treptat sub piept). Pe partea din spate a coapselor parul lung si abundent care acoperă regiunea anala cu un unghi indreptat spre exterior formeaza într-un mod foarte tipic asa numita fusta pantalon. Coada este acoperita cu păr de aceeaşi lungime ca şi pe corp.

CULOARE: negru complet. Substratul de par nu trebuie să fie complet negru, poate fi, de asemenea, gri închis cu condiţia ca acesta sa fie complet ascuns de strat exterior de blana.

GREUTATE: Între 3 şi 9 kg. O greutate medie de 4-7 kg este ideala. Exemplarele cu o greutate mai mica de 3 kg sau cele cântărind mai mult de 9 kg, nu pot fi considerate excelente.

DEFECTE: orice abatere de la punctele de mai sus ar trebui să fie considerat un defect, iar seriozitatea respectivului defect ar trebui să fie în proporţie exactă de gradul de abatere

 · Aspectul general: forma rotunda, lipseşit de substanta; cu picioare prea lungi sau prea scurte; corpul lung, incapand într-un dreptunghi.

· Capul: prea lung sau prea scurt. Liniile craniului şi botului nefiind paralele, fata de vulpe; sprancenele sau oasele obrajilor prea proeminente.

· regiunea craniană: fruntea prea îngustă, prea rotunjita sau bombata (cap de măr).

 Botul: prea lung, strans, gros, trunchiat, liniile de sus convexe.

· Dentiţia: incisivi inegali sau prost dispusi, lipsa unui incisiv (1I), a trei premolari 1 (3 PM1) sau a doi premolari 2 (2 PM2) sunt defecte grave.

 Ochii: mari, rotunzi, sau proeminenti, deschisi la culoare (ochii caprui sunt acceptati).

· Piept: îngust, plate, cilindric. Nu suficient lasat in jos.

· Crupa: lunga, în pantă, ridicaat, pauză în rotunjimea partii posterioare (tranziţia de la crupa la partea din spate a coapselor).

· Membrele: membrele care au un unghi prea mic sau exagerat.

· Mişcarea: pasi prea mici sau prea largi, miscare care pare gona, transimise dorsala proasta, prea inalta din fata sau prea topaita din spate.

· Pat: prea scurt (lipit de corp), prea lung, prea subtire, moale sau matasos, ondulat, situat prea plat pe corp sau atârnând; guler prea mic, fara coama, volan sau fusta pantalon (mai grave ca sidefecţiune de sex masculin, mai ales lipsa de guler). Nu este suficient substrat de par.

· Culoare: tendinte gri, maro sau roşiatice pe blana. Unele fire de par alb ocazionale de exemplu, pe degetele de la picioare. Un pic gri, de exemplu, pe bot ca un semn de vârstă este tolerat.

 · Temperament: apatic sau timid.

Defecte eliminatori:

· Temperament: incordat, agresiv sau prea timid.

· Aspect general: lipsa de tip rasa.

· Dinti: muscatura peste sau sub falca, chiar şi fără pierderi de contact (foarfecă inversă), gura strâmba, lipsa unui canin (1 C), a unui carnassial superior (1PM4) sau un carnassial inferior (1M1), a unui molar (1M1 sau 1M2, dar nu orice M3), a unui premolar 4 (PM4 inferior), a unui premolar 3 (1PM3) sau a oricarui alt dinte sau în total 4 dinti lipsa sau mai multi (excl. cei patru premolari 1).

· Nas, buze, pleoape: lipsite de pigment.

· Urechi: lasate sau pe jumătate in erectie.

· Blana: lunga sau moale sau matasoasa, adică un tip de evident "cu părul lung”; franjuri de păr lung pe urechi, in spatele membrelor, etc., lipsa totală de substrat de par..

· Culoare: orice culoare in afara de negru, (în afară de nuante de gri, maroniu sau roşu) sau cu foarte mici pete albe, chiar si pe degetele de la picioare.

· Greutate: în mod clar în afara limitelor desemnate.

Orice câine care prezinta în mod evident anomalii de ordin fizic sau comportamental va fi descalificat.

NB: Masculii trebuie să aibă două testicule aparent normale complet coborâte în scrot. 

Free business joomla templates